SPECIÁL UDRŽITELNOST

Udržujte ledničku udržitelnou

Jak uchovávat potraviny a neplýtvat

Michal Tuháček

Jedním z hlavních pilířů udržitelnosti je úspora, snížení spotřeby. A jak nejsnáz ušetřit? Zbytečně neplýtvat! Elektřinou, plynem, vodou. „Vaše domácnost může uspořit až tisíce korun ročně,“ nabádají spotřebitele reklamy dodavatelů energií, politici i neziskové organizace zejména v posledním roce bezprecedentního růstu cen těchto komodit. Jenže každá tato úspora znamená jisté omezení osobního komfortu. Ne každý člověk je ochoten akceptovat nižší teplotu v bytě či omezení spotřeby vody při osobní hygieně.

Přitom typická česká čtyřčlenná rodina může ušetřit způsobem, který prakticky nijak nebolí, klidně i 14 tisíc korun ročně. Přesně tolik totiž činí hodnota potravin, které taková průměrná domácnost vyhodí do komunálního odpadu. Vyplývá to z dat, jež sesbírala Mendelova univerzita v Brně při výzkumu plýtvání potravinami v letech 2019 až 2022. Po tuto dobu analyzovali a měřili komunální odpad z velkého městského sídliště. „Ve vilových a venkovských zástavbách mnoho potravin skončí na kompostu,“ zdůvodnila výběr lokality Lucie Veselá z Mendelovy univerzity. „Co do hmotnosti to bylo 53 kilogramů na osobu za rok po odečtení nevyhnutelného odpadu, jako jsou například skořápky a kosti.“ A to už je pořádná hromada jídla, na které se dá ušetřit.

Spotřebujte do

Zdroj většiny plýtvání přitom leží v jednom místě domácnosti – v ledničce. Je to logické, v ní se uchovává naprostá většina potravin s krátkou dobou expirace, které po překročení vyznačeného data spotřeby nejčastěji končí v komunálním odpadu. Hlídat si data spotřeby vyžaduje od členů domácnosti jistou míru disciplíny. Někdy ale tkví problém už v tom, že velká část spotřebitelů nerozlišuje významný rozdíl mezi termíny minimální trvanlivost a datum spotřeby. A jednoduše vyhodí vše, co překročí aktuální datum v kalendáři.

„Minimální trvanlivost do“ označuje datum, do kterého si potravina uchová svoji deklarovanou kvalitu. Objevuje se na široké řadě chlazených, mražených, sušených výrobků (například těstoviny, rýže), konzervovaných a jiných potravin (jako rostlinné oleje, cukrovinky apod.). Tyto lze bezpečně konzumovat i po uvedeném datu, a to za podmínky, že byly dodrženy pokyny pro skladování a není poškozen obal. Potraviny však mohou ztratit svoji původní chuť a texturu.

Datum „Spotřebujte do“ se objevuje na potravinách, které velmi rychle podléhají zkáze, například čerstvé ryby, čerstvé maso, uzeniny, mléčné výrobky atd. Po uvedeném datu by se konzumovat již neměly, neboť to nemusí být bezpečné.

Ledničková slepota

Jen prosté teoretické znalosti k omezení plýtvání nestačí. Je potřeba též překonat pohodlnost a věnovat trochu času správnému ukládání potravin v ledničce (viz naše desatero). A pamatovat na jeden neblahý syndrom, který je blízký řadě spotřebitelů a zejména dětem. Je tak široce rozšířený, že se pro něj vžil již i samostatný název – ledničková slepota (z anglického fridge blindness). Člověk otevře ledničku, a místo aby z ní rychle něco vyndal a hned ji zavřel, bezmyšlenkovitě do ní několik desítek vteřin civí. Teplota letí okamžitě nahoru, což vede k vyšší spotřebě elektrické energie i zkracuje trvanlivost uložených surovin.

Druhou největší komoditou po chlazených výrobcích, kterými české domácnosti plýtvají, jsou chléb a pečivo. I zde platí, že plýtvání se nejvíc omezí nakupováním přiměřeného množství a dobrým skladováním. Tím rozhodně není uchovávání v igelitových sáčcích, již po třech hodinách se v nich totiž začíná tvořit plíseň Candida albicans, která v přebujelém množství může vést až k ústní či genitální houbové infekci. Ideální je uchovávat pečivo zabalené v čisté utěrce nebo plátěném sáčku, v chladné spíži nebo k tomu určeném chlebníku. Rozhodně pečivo nepatří do ledničky, kde je příliš vysoká vlhkost. Do mrazáku jej lze umístit vždy jen co nejčerstvější, ale naprosto vychladlé, zabalené v igelitovém sáčku. Jen tak se zabrání vzniku plísní před zamražením, případně vysychání a načichnutí od ostatních zmražených potravin.

Samostatnou kapitolou je pak vánoční cukroví. Podle průzkumu jej Češi vyhodí po svátcích do popelnic za víc než 100 milionů korun jen z toho důvodu, že je nestihnou spořádat a často se na ně po dnech přejídání už ani nemohou podívat. Přitom řada kuchařů doporučuje vhodné vánoční pečivo usušit, rozdrtit či rozemlít a použít místo mouky jako základ pro výrobu buchty či bábovky.

Cizojazyčné označení spotřeby potravin

Minimální trvanlivost do

anglicky: best before

francouzsky: à consommer de préférence avant le

chorvatsky: najbolje upotrijebiti do

italsky: da consumarsi preferibilmente entro il

maďarsky: minőségét megőrzi

německy: mindestens haltbar bis

polsky: najlepiej spożyć przed

španělsky: consumir preferentemente antes del

Spotřebujte do

anglicky:use by

francouzsky: à consommer jusqu’au

chorvatsky: upotrijebiti do

italsky: da consumare entro

maďarsky: fogyasztható

německy: zu verbrauchen bis

polsky: należy spożyć do

španělsky: fecha de caducidad